Ako ste ikada osetili uzbuđenje zbog najave saradnje dva brenda koja volite, onda i sami možete pretpostaviti koliko ovakva partnerstva mogu biti moćna. Godinama unazad svedočimo različitim kolaboracijama iz istih ili potpuno različitih industrija, ali i onih koji su po svom izrazu potpuno nespojivi.

Ovo mogu biti vrlo rizični potezi za obe strane jer se obično ne mogu pretpostaviti reakcije onih koji će konzumirati ove „ideje“, ali kolaboracije takođe mogu biti plodno tle za beskrajnu kreativnost koja će dati novi pečat u daljem razvoju te industrije.

Pitanje koje se danas može postaviti je sada potpuno sledstveno – da li su se ljudi zasitili stvari koje im ne predstavljaju svojevrstan šok ili iznenađenje? Odgovor možemo pronaći dok samo hodamo ulicom.

Pregršt informacija, brzih dešavanja i šareno-zaslepljujućih boja kao da se takmiče za našu pažnju. Ovo i jeste tačno, s obzirom na to da je njihova funkcija upravo ta.

Ali ne mislimo li da je sve to postalo isuviše agresivno?

Osećaj „bombardovanja“ sadržajima sa svih strana ne predstavlja ugođaj nikome.
U takvim okolnostima samo dva sadržaja mogu privući pažnju – oni koji postaju još „agresivniji“ od prethodnih kako bi došli do naše pažnje i oni krajnje smireni koji svojom jednostavnošću pružaju utočište od svega.

Upravo jedna skorašnja saradnja objedinila je ova dva faktora.

Kao što nam je skoro i otkriveno, Nike x Tiffany kolaboracija ogleda se u brendiranju Nike-ovih legendarnih Air Force patika Tiffany pečatom.

 

Oko Nike x Tiffany Air Force 1 1837 danas se nižu podeljena mišljenja, kako stručne tako i šire javnosti. Kritike su uglavnom usmerene ka finalnom proizvodu, odnosno onome što se dobija za oko 400 dolara koliko je procenjeno da će koštati par ovih patika. Mnogi smatraju da ova kolaboracija nije donela ništa novo, već da se promena ogleda samo u tirkiznom Nike znaku. S druge strane, oni kojima se dopada ova saradnja pre svega govore o „mirnom“ dizajnu i prirodi Tiffany brenda.

 

 

Međutim, mora se priznati da je ova saradnja uspela da objedini dva faktora o kojima smo ranije govorili. Pre svega, faktor velikog iznenađenja jer se radi o premijum luksuznom brendu koji se bavi proizvodnjom nakita i brendom „ulične“ mode kakav je Nike. Nasuprot tome, drugi faktor je miran i sveden dizajn koji odiše jednostavnošću što ujedno predstavlja i čuveni koncept „less is more“.

Takođe, ono što nikako ne treba zanemariti i treba posebno istaći jeste to da su oba brenda i ranije pravila saradnje sa drugim kompanijama. Međutim, tu ne bi bilo ničeg posebno zanimljivog da se jasno ne može uočiti razlika u načinu poslovanja Tiffany-ja pre i posle 2021. godine.
LVHM grupa je 2021. godine zvanično kupila i preuzela poslovanje nad Tiffany brendom čime je Aleksandar Arnaut postao potpredsednik za proizvode i komunikacije kompanije i potpuno preokrenuo njeno poslovanje.

Pod LVHM grupom se nalaze jedne od najvećih modnih kompanija sveta: Dior, Louis Vuitton, Fendi, Givenchy i druge, uglavnom modne kompanije. Nasuprot njima, Tiffany se bavi proizvodnjom nakita te je vrlo verovatno da su kolaboracije sa najvećim brendovima u toj oblasti zapravo ideja da i ova kompanija proširi svoju delatnost i uskoči u „fashion“ sferu u kojoj se nalaze i ostali LVHM brendovi.

Moramo napomenuti i to da danas na modne, muzičke i kreativne industrije sve više utiču pripadnici generacije Zed. Ovo nije samo činjenica koju treba osvestiti već danas za mnoge brendove apsolutno predstavlja pravac u kom će se kretati u budućnosti. Pronalaženje načina da se dopre do ove razigrane publike postaće jedan od ključnih pitanja za preživljavanje pojedinih brendova.

Zanimljivo je da od 2021. godine Tiffany istražuje ovo novo generacijsko područje i otkriva njihove ideje i preferencije. Tome svedoče različite saradnje koje su ostvarili poput Tiffany x Supreme ili kampanje sa velikim, muzičkim zvezdama kao što su Beyonce i Jay Z.

Sve upućuje na to da su ovo zaista bili koraci kako bi se osvojilo Gen Z tržište koje počinje da diktira nova kreativna pravila. Sada ali i u narednih par godina ovo će postati glavna interesna sfera mnogih brendova jer će upravo glavna kupovna moć biti u rukama ove generacije.

Autor teksta je Ilija Siljanović, Copywriter