Naš kolega Pavle Lazarević, Copywriter u SVA odnedavno je postao polaznik ovogodišnjeg  edukativnog programa. Iskoristili smo priliku da porazgovaramo o njegovom iskustvu i radu sa brendovima.

Q: Šta za tebe predstavlja program AcademIAA?

AcademIAA 2022 znači da u našoj branši postoje ljudi koji umeju da prepoznaju trud i ulaganje pojedinaca i žele da podstreknu njihov dalji napredak.

Tu pre svega mislim na svoju agenciju koja neguje podržavajući stav prema mladima, ali takođe i na organizatore i predavače sa AcademIAA programa čiji me profesionalizam, znanje i ambicija podstiču da nastavim da se bavim ovim poslom.

Q: Kolegama u agenciji si održao predavanje na temu razumevanja razlika između proizvoda i brenda. Ukratko – šta je za tebe razlika između ova dva pojma?  

Brend su sve one dodate vrednosti upisane u jedan proizvod. Na prvi pogled nevidljive, ali nedvosmisleno prisutne u životu potrošača kroz odnos koji on gradi sa brendom. Na distinkciji između proizvoda i brenda insistira i američki preduzetnik Set Godin koji kaže da u savremenom marketingu više nisu bitne stvari koje pravimo, nego priče koje o njima pričamo.

 

Brend je snažan alat

Q: Kakvu priču treba da ima jedan brend i zašto je to važno?

Kao neko ko dolazi iz sveta filma i pozorišta, gde kroz jasno definisanu strukturu istražuješ sebe i druge – mogu reći da ništa drugačije ne posmatram ni svet brendova.

Brend je odgovor na potrebe čoveka, koje su po pravilu uvek univerzalne. Posredstvom tehnološkog razvoja čini nam se da su potrebe savremenog čoveka gotovo neuhvatljive, ali zapravo se nisu ni malo promenile. Promenili su se alati pomoću kojih mi izlazimo u susret potrebama čoveka.

Q: Ko su tvoji omiljeni brendovi koji ispunjavaju kriterijume dobrog, uspešnog brenda i na koji način to čine? 

Ako treba izabrati jedan brend koji nas može naučiti gotovo svemu o marketingu, to je, bez svake sumnje, Koka-kola.

Koka-kola je decenijama gradila postojanu i snažnu priču emotivnog naboja, sa altruističkim vrednostima koje ni na koji način ne proizilaze iz samog proizvoda – jedne plastične flaše sa gaziranim pićem crne boje. Zato je Koka-kola toliko velika, zato što je veća od samog proizvoda.

Zato je, uostalom, bavljenje kopirajtingom jedna vrsta privilegije, jer vam je data mogućnost da svakoga dana nekome kažete nešto lepo. Ulepšate mu taj jedan trenutak iz daljine sa vašeg laptopa, a on je primi putem nekog bilborda, banera ili posta.

Dakle, kanali komunikacije i alati su promenjivi, ali svako, svakoga dana, želi da čuje nešto lepo i ohrabrujuće.

Brend je snažan alat

Q: Omiljeni projekat na kom si radio i zašto?

Kampanja podizanja svesti o uštedi električne energije „Okreni na zeleno“, pod pokroviteljstvom Evropske unije, projekat je na kome sam imao priliku i zadovoljstvo da učestvujem u razvoju i razradi od prvog do poslednjeg dana: od prvih koncepata, do snimanja u studiju.

Smatram da je odgovornost svih nas koji se bavimo marketingom da razumemo brend kao najrasprostranjeniji, najvidljiviji i najmasovniji kanal komunikacije koji postaje snažan alat onda kada njegove ogromne kapacitete usmerimo ka napretku pojedinca, a samim tim i sveta.

Verujem u moć reči i čini mi se da sam retko u svom životu odstupao od uverenja da sve izgovoreno ili napisano, sa svešću i umešnošću, može postati podstrek drugome da ponese sve ono što mu ovaj život donosi. A ima li lepšeg posla od toga?

Intervju priredila Milica Stojanović, Digital media specialist